Smedjegatan 42 Byggd efter 1885 års brand. Från början låg en speceriaffär som hette Almén & Busck där. Änkan Busck sålde till Jacob Nilsson som drev cykelaffär med ingång från Hofrättsgränd 2.

Zackrissons Guldsmedsaffär flyttade hit 1927 då ingången i hörnet byggdes.

Källaren till det hus som finns åt väster på denna tomt (kallades på 60-talet för Furuhuset) fylldes igen på 1920-talet. (Enander. Richárd)

Hofrättsgränd 2 Cykelbutik med reparationslokal, som drevs av ägaren till gården Smedjegatan 42, Jacob Nilsson, Cykel-Nisse kallad. Affären hade två anställda plus ägaren. (Enander, Richárd)
Smedjegatan 40 Westmanska huset. Byggdes efter 1785 års brand av karduansmakaren och rådmannen Peter Lund som var morfar till Sveriges första kvinnliga journalist, Wendela Hebbe. Tomten gick till S Strandgatan 18.

Gustaf Westman, Snus-Westman, drev snusfabrik där från början av 1800-talet (Enander)

Södra Strandgatan 18 Loftboden här flyttades till Ulfsparregården och används till Scoutlokal. (Enander)
Hofrättsgränd 4 Jönköpings Linnefabrik hade sina fabrikslokaler här. Hade ett utmärkt rykte för hög kvalitet bl a på sina skjortor. Man lämnade garanti mot utslitning på kragen så länge inte ärmlinningarna också var slitna. Den enda gången jag sett Matthus i Nya Malmömagasinet verkligt uppbragt, var när jag bytt samma skjorta för tredje gången, pga att halsen var sliten medan ärmarna fortfarande var hela, och jag avslöjade för honom att jag alltid hade uppkavlade ärmar. Man slutade med denna garanti strax efteråt. (Richárd)
Västra Holmgatan 5 Numera Museigatan 5. 
1936 flyttade Gunnar Thom Alexander Richard med fru Anna Viola Karolina Richard, född Wernholm, in i de två rum och kök som ligger ovanför porten. Lägenheten var avstyckad från den ursprungliga paradvåning som fd häradshövdingen Rudolf Frick hade disponerat. Våningen delades med en låst dubbeldörr till nästa rum som på 40 och 50-talet användes av tandtekniker Malte Mårtensson som verkstad (han bodde på Odengatan 15). Resten av våningen mot gatan och hela vinkeln in mot gården beboddes av revisor Nils Lundgren (på Holms Juridiska Byrå) med fru Signe, vilka också ägde gården under min barndom. Ovanför oss på tredje våningen bodde murare Jonsson med fru Millan.

Jag föddes 1939 och bodde i dessa två rum och kök med kakelugnar, vedspis, kallvattenkran i köket, gaspolletter och torrdass på gården, fram till 1961.

På undre botten bodde gamla fru Lundgren och den tidigare värden som hette Alfred Göransson med fru Elsa.

I gårdshuset under Lundgrens bodde en målare som hette Blomberg med fru och dotter Barbro. Senare även fru Ebba Stam som led av elefantiasis. Hon var en vänlig själ, men enligt vad vi barn tyckte, var hon ofantligt stor.

I det separata gårdshuset hade vi källare och vedbodar samt 2 st torrdass. På andra våningen bodde familjen Svensson. Mannen jobbade på Expressbyrån som kusk, men startade sedan tillsammans med kollegor Flyttningsexpressen, som enbart hade bilar. Hans maka Elin älskades av oss ungar och deras dotter Kerstin var min närmaste lekkamrat. Ovanför Svenssons bodde en gammal dam som alltid kallades fru Strid. Vi barn var alltid livrädda för henne av skäl som jag inte kan komma ihåg. Men jag vill minnas att hon var ganska argsint. (Richárd)

Referenser:
Enander, Lennart Wilhelm. "Jag smyckar diktens kläder"
Richárd, Thom Göran. Egna minnen från uppväxtåren

Föregående sida

Startsidan
Copyright © Nykvarns Data